Card image cap
Hasi̇b dede

Erzurumlu Hasip Dede Efendi Kimdir? Neyzen Hasip Dede Efendi 15 sene Burdur Mevlevihane’sinde musiki öğrettikten sonra Burdur’dan ayrılmış,
1911 yılında Konya’da bulunan Çelebi Hazretleri tarafından Samsun(Canik) Mevlevihane’si Dergâhı şeyhliğine getirilmiştir.
1912 Temmuz’unda Hasip Dede Efendi Çankırı’daki Mevlevihane’ye postnişin olarak vazifelendirilmiştir.
Hasip Dedenin zâviyedar olmasıyla birlikte Çankırı Mevlevihane’si, sosyo-kültürel açıdan daha etkin hale gelmiştir denilebilir. Semâ ayinleri düzenli bir şekilde yapılmaya başlanmış, kandil ve Ramazan gecelerinde iftar ve sonrasın-da programlar icra edilmiş, kütüphane zenginleştirilmiş, zaviye eski canlı günlerine kavuşmuştur.
Çankırı’dan 33 derviş, başlarında Hasip Dede ile birlikte Veled Çelebi İzbudak komutasındaki Gönüllü Mevlevî Alayı’na katılmışlardır. Savaş sonrası Çankırı’ya dönen Hasip Dede, tekke ve zâviyelerin kapatılmasına kadar zâviyedarlık görevini devam ettirmiştir.

Tekke ve zâviyelerin kapatılmasına dair kanunda, siyasete karışmadıkları takdirde hâlihazırdaki zâviyedarların kayd-ı hayat şartıyla vazife yaptıkları dergâhlarda ikametlerine izin verilmiştir. Aynı durum Hasip Dede için de geçerli olup, onun 1927’de vefatıyla zaviye, Özel İdare’ye geçmiştir.
Özel İdare’ye devir sonrası Mevlevihane olarak kullanılan kısım, semahanesiyle birlikte bakımsızlık ve sahipsizlik yüzünden harap olmuş, Taş Mescit, 1940’lı yıllarda askeriye tarafından mühimmat deposu ve ot ambarı olarak kullanılmıştır.
Taş Mescit ve türbe ancak 1970’deki yenileme sonrası ziyarete açılmıştır. 19 Temmuz 1927’de vefat eden Hasip Dede, Çankırı Sarı Baba Mezarlığında metfundur.