Hazret-i̇ osman-i zi̇nnûreyn(r.a)
HAZRET-İ OSMAN-I ZİNNÛREYN(r.a)
Elinde ne varsa paylaşan ahlâk
Kıtlıkta yoksula dağıtıp erzak
Bağışladın seni bağışlar Rezzâk
Cömertlikte kalan sendin Zinnûreyn
Müşrikler her zaman kapıldı kine
Ne de çok hizmetin oldu bu dîne
İki Habeşistan bir de Medîne
Üç hicreti olan sendin Zinnûreyn
Müstesnâ sahabe olan kişilik
İmânla şerefli kişilerde ilk
Hazreti Hatice, Ali ve Sıddîk
Dördüncüyü bulan sendin Zinnûreyn
Sahabeler senden çok memnun kaldı
Senin ahlâkında hep huzur buldu
Peygamber kızları eşlerin oldu
İki nuru alan sendin Zinnûreyn
Mülkünü hep Allah için harcadın
Elinden geleni dîne adadın
Kur’ân’ı yaydın, cem edip topladın
O "Câmiu’l-Kur’ân" sendin Zinnûreyn
Necâşî’ye Habeş kralı diye
Gerek duymamıştı hiç baş eğmeye
Allâh’ın dışında hiçbir kimseye
Secde olmaz bilen sendin Zinnûreyn
Hakk’ın rızasını kazanan kulu
Ahlâkı güzellik kaplıdır yolu
Melekler de sana saygıyla dolu
Hayâ duyup gelen sendin Zinnûreyn
Aşere-i Mübeşşere’de ismin
El-Mubeşşirûn bi’l-Cenne’dir iznin
Vâdedilmiş olan on beşer emin
Müjdesiyle gülen sendin Zinnûreyn
Gazvetü’s-Savârî deniz savaşı
"Ceyşü’l-Usre” için yaptın bağışı
Tebûk seferinde Bizans telâşı
Cömertlikle dolan sendin Zinnûreyn
Fetihler ilk altı yılda engindi
Sonrasında nifâk dolu dizgindi
Adı İbn-i Sebe denen hâindi
Şehitlikle handan sendin Zinnûreyn
Şükrü Atay (Türkmenoğlu)
ZİNNÛREYN : Hz. Osman, Peygamberin iki kez damadı olması, iki kızıyla evlenmiş olması hasebiyle Zi’n-Nureyn yani "iki nur sahibi" olarak da anılır.
Hz.Muhammed (sav)’in önce Rukiyye isimli kızıyla evlenmiştir. Daha sonra Rukiyye’nin vefat etmesiyle bir başka kızı olan Ümmü Gülsüm ile evlenmiştir.
"CEYŞÜ'L-USRE” : Zorluk Ordusu
Güç şartlar altında hazırlandığından dolayı bu orduya “Ceyşü'l-Usre” denilmişti.
GAZVETÜ’S-SAVÂRÎ : Gemi Direkleri Gazvesi
Gemi direklerinin çokluğundan dolayı (savârî: gemi direkleri) bu ismi almıştır.
*Hz. Osman devrinde Bizans’a karşı kazanılan en parlak ve kesin zaferlerden birisi müslümanların galibiyetiyle sonuçlanan GAZVETÜ’S-SAVÂRÎ adı verilen ilk deniz savaşıdır.“ZÂTÜ’S-SAVÂRΔde denilir.
GAZVE :Hz Muhammed (SAV)'in İslam Ordusu'nun başında bizzat katıldığı askeri harekatlardır. 27 tane gazve gerçekleştirilmiştir.
AŞERE-İ MÜBEŞŞERE ya da EL-MUBEŞŞİRÛN Bİ'L-CENNE : Cennet'e girecekleri Allah tarafından vâdedilmiş on kişi
***********************************
KITLIKTA YOKSULLARA ERZAK DAĞITMASI
***********************************
Halife Hz. Ebu Bekir döneminde bir kıtlık yaşanmıştı. Halk¸ durumlarını halifeye iletmek için¸ ona gitti ve şöyle dedi: “Ey Allah’ın elçisinin halifesi! Ne yağmur yağıyor ne toprak yeşeriyor¸ insanlar açlıktan ölme korkusu içindedirler. Bu konuda ne düşünüyorsun?” Halife Hz. Ebu Bekir de¸ “Gidin¸ biraz bekleyin¸ ümit ediyorum ki Allah Teâl⸠size bir kapı açacaktır.” diyerek bir yandan vatandaşlarını teselli etmeye çalışmış¸ diğer yandan da hummalı bir arayış içine girmişti. O gün akşama doğru Hz. Osman’a ait bir ticaret kervanının Şam’dan gelmekte olduğu ve ertesi sabah kervanın Medine’ye ulaşacağı haberi geldi.
Hz. Osman¸ Şam’dan erzak yüklü 100 deve getirmişti. Develerin yükleri buğday¸ zeytinyağı ve kuru üzümdü. Develer¸ Hz. Osman’a ait alana alınıp yükleri indirilince şehir esnafı gelip karşısına toplandılar. Hz. Osman onlara “Evet¸ ne istiyorsunuz?” diye sorunca esnaf: “Ne için geldiğimizi biliyorsun¸ şu malını çabucak bize sat da gidelim. Bak¸ halkımız aç ve perişan¸ bu malı bekliyorlar.” dediler. Bunun üzerine Hz. Osman: “Peki¸ hay hay¸ ama söyleyin bakayım¸ bana ne kadar kâr bırakacaksınız?” diye sorunca: “Ölçek başına bir veya iki dirhem veririz.” dediler Hz. Osman: “Bundan daha fazlasını veren oldu.” diye itiraz edince; “Peki¸ dört dirhem verelim.” diyerek pazarlığa devam ettiler. Fakat Hz. Osman¸ bu kez de yine: “Bundan daha fazlasını verdiler.” dedi. Esnaf¸ bu sıkı pazarlık karşısında: “Peki¸ beş dirhem verelim¸ yetmez mi?” deyince Hz. Osman: “Hayır¸ daha fazlasını verdiler.” dedi ve diretti. Bu durumu hayretle karşılayan esnaf: “Ey Osman! Medine’de bizden başka esnaf yok. Bizden önce de buraya başka birileri gelmediğine göre sana bundan daha fazla kâr veren kim olabilir?” diyerek hayretlerini ifade ettiler.
Esnaf¸ bu durumu Halife Hz. Ebu Bekir’e bildirip üzüldüklerini ifade ettiler. Hz. Ebu Bekir¸ Hz. Osman’ı herkesten iyi tanıdığı için onlara şöyle dedi: “O¸ Rasûlullah’ın damadı olmakla şeref kazanmıştır. Cennette de onun arkadaşıdır. Siz onun sözünü yanlış anlamışsınızdır. Buyurun¸ beraber gidelim ve durumu kendisinden öğrenelim.” Hz. Osman’ın yanına vardıklarında Hz. Ebu Bekir: “Ey Osman¸ bu insanlar sözlerine üzülmüşler. Ne dersin? Meselenin aslı nedir?” dedi. Hz. Osman şöyle cevap verdi:
***********************************
“EY RASÛLULLAH’IN HALİFESİ! ONLARDAN DAHA İYİ ALICI OLAN BİRݸ 1’E 700 VERİYOR. BİZ DE BUĞDAYI 1’E 700 VERENE SATTIK.” HZ. OSMAN BU SÖZLERİYLE¸ KERVANDAKİ MALINI ALLAH YOLUNDA SADAKA OLARAK VERDİĞİNİ İFADE ETMEK İSTİYORDU.
***********************************
En sonunda Medine’nin toptancı esnafına niyetini şu şekilde açıkladı:
“Bakınız¸ Yüce Allah şahidimdir. Bu kervanın yükünün tamamını sırf Allah rızası için perişan durumdaki insanlara ve Müslümanların yoksullarına sadaka olarak dağıtmaya niyet etmiş bulunuyorum.”
Halife Hz. Ebu Bekir¸ Hz. Osman’ın bu cömert tutumunu çok beğendi ve O’nu alnından öptü. Bundan sonra Hz. Osman¸ 100 deveden indirdiği erzakı Medine’de bulunan fakir insanlara karşılıksız olarak dağıttı.