Card image cap
Özel okullarda erken kayit





Özel okullarda 2021-2022 eğitim ve öğretim yılına ilişkin kayıtlar başladı. Bu kurumlar, velilerine erken kayıt dönemi için bilgilendirme mektubu gönderiyor. Tabi ki veliler okulun yapacağı indirimden hemde peşin ödemeler için yüzde 1 KDV avantajından faydalanmak için erken kayıt yaptırıyor. Ancak okul yöneticileri erken kayıtla peşin ödemelerde KDV oranının yüzde 1 olacağını söyleseler de bu hususta velilerin bazı tereddütleri var. 


Şöyle ki;


COVID-19 pandemisi nedeniyle veliler ve okulların üzerindeki maliyet yükünü azaltmak amacıyla eğitim ücretlerine uygulanan KDV oranı yüzde 8’den yüzde 1’e düşürülmüştü. 

Ancak;

“2913 sayılı Cumhurbaşkanı kararı ile yapılan KDV oranı indirimi , sadece 1 Eylül 2020—30 Haziran 2021 tarihleri arasında verilen eğitim ve  öğretim hizmetleri için geçerli” olduğundan  2021-2022 eğitim ve öğretim dönemi için geçerli değil. Velilerin kafaları karışık. KDV oranın tekrar yüzde 8 olarak uygulamaya konulacak olması kayıt yenilemeye engel teşkil edecek gibi gözüküyor.

Özel okulların ayakta kalabilmeleri ve velilerin kayıt tazeleyebilmeleri için 2018’de kesilen teşvik sisteminin yeniden uygulanması ve COVID-19 nedeniyle yüzde 1’e indirilen KDV uygulaması devam etmeli ki bu okullar öğrenci kaybına uğramasın.

Teşviklerin uygulamaya konulduğu 2013 yılında yüzde 4’lerde olan özel okul öğrenci oranı 2018  yılında yüzde 9’a kadar büyümüş. Bu hızlı büyüme teşviklerin verildiği döneme rastlıyor. Ancak teşviklerin kesildiği 2018 yılında 1 milyon 543 bin olan öğrenci sayısı, 2019’da 1 milyon 376 bine, 2020’de 1 milyon 71 bine gerilemiş. Teşvikle birlikte birlikte özel okullara yönelişin yükseldiğini, teşviklerin kesilmesiyle  ise azaldığını görüyoruz. Bu okullarda örenci sayılarının azalmasıyla  son iki yılda 900’e yakın özel okul kapanmış, 35 bin çalışan işsiz kalmış. Azalmanın başka bir nedeni de pandemi. Pandemi ile birlikte eğitimin “uzaktan” olması; özel okul velilerinin devlet okullarına yönelmesine sebep oldu*. Özel okullardaki eğitim ve öğretim fiyatlarının artışından, öğrenci sayılarının azalmasından bana ne gönderenler düşünsün diyenler olabilir. Böyle düşüneneler dolaylı olarak etkileneceğini unutmamalılar.


Özel okullardan kaçışlar engellenemezse olabilecekler;


Devlet okullarındaki sınıf mevcutlarında artışlar olacak,

Atanamayan öğretmen sayısında artış olacak,

Yardımcı hizmetlerde çalışan bir sürü insan işsiz kalacak.

Eğitimde rekabet azalacak,

Eğitime yatırım yapan girişimci sayılarında azalma olacak…


Saymaya çalıştığım olumsuz tablonun oluşmaması için;

Yetkililerden beklenti; yeni dönem kayıtlarının yapılmaya başlandığı şu günlerde velilerin eğitim ve öğretim giderlerini ödemekte daha fazla zorlanmamaları ve özel okul sahipleri çarklarını çevirip ayakta kalabilmeleri için; teşviklerin ve yüzde 1 KDV indirimin devam edeceği müjdesinin  gecikmeden verilmesidir.





Fevzi GÜLTUNA






*ÖZDER Genel Başkanı Ahmet AKÇA’nın “kapanan okul ve öğrenci sayıları” konulu açıklamasından alınmıştır.