Card image cap
Deneysel şiirde i̇ç i̇çe tunç uyaklar tekniği

İ-İç İçe Tunç Uyaklar Tekniği

 

Tarafımdan geliştirilen bir tekniktir. Deneysel şiirde bir teknik olarak tunç uyaklar iç içe kullanılabilir mi sorusunun cevabını bulmak istedim. Bu amaçla yapmış olduğum deneyde cevabım olumlu oldu.

 

İç içe tunç uyaklar tekniği ile ilgili bir örnek oluşturması açısından kaleme aldığım şiirimin ismi Devalüasyon’dur.

 

Devalüasyon, sabit kur sisteminde ödemeler dengesi açık veren ülkelerin parasının hükümetçe alınan bir kararla diğer ülke dövizleri karşısında değer kaybettirilmesidir.

 

Türk Lirası, maalesef dolar ve diğer dövizler karşısında hızla değer kaybetmektedir. 1 dolar son bir yıl içerisinde 7 TL’den 17 TL’li rakamlara yükselmiştir.

 

Paramızın son bir yıl içerisinde bu kadar aşırı değer kaybetmesini yani devalüasyonu deneysel şiirle anlatmanın yöntemi tunç uyak tekniğinde bulunabilir mi sorusunun cevabı vardı.

 

Şairin elindeki yegâne hazinesi sözcüklerdir. Bu sözcük ‘dönemi’ sözcüğü idi. Bu sözcüğü; ‘dönemi, önemi, nemi, emi, mi’ şeklinde her dizede birer harf azaltarak tıpkı TL’nin erimesi gibi iç içe kullanılan tunç uyaklarla sözcükte ‘harf devalüasyonu’ uyguladım. Geriye sadece ‘mi’ yani bunun neden yapıldığının sorusu kaldı.

 

 

DEVALÜASYON

 

Bitti galiba serbest kur dönemi
Fakir için doların yok önemi
Vatandaş silsin gözündeki nemi
Zamların çivisi batarken emi
Yapılmak istenen bir işkence mi?

 

Seğmenoğlu (Dr. Osman Akçay)

 

Devam edecek.-