Card image cap
İstanbul'un i̇lçeleri̇ni̇n adlari nereden geli̇yor?

İSTANBUL'UN İLÇELERİNİN ADLARI NEREDEN GELİYOR?


    
         Herkes yaşadığı il ya da ilçenin adının nereden geldiğini merak eder. Bu doğal bir öğrenme isteğidir.  Kadıköy'de, Üsküdar'da, Beyoğlu'nda ve Beşiktaş'ta ikamet edenler çok şanslı. Neden mi? Onların merakı birazdan son bulacak da ondan.

1. KADIKÖY:
Fatih Sultan Mehmet İstanbul'u aldıktan sonra; Nasreddin Hoca'nın torunlarından biri olan Sivrihisar Kadısı Celalettin Efendi, şimdiki Kadıköy'ün bulunduğu bölgede oturuyordu. Bu nedenle bölgenin adının, 'Kadıköyü' olduğu söylenir. İsim, zamanla değişerek Kadıköy oldu.

2. ÜSKÜDAR:
Bugünkü Üsküdar'a Antik çağda Hrisopolis denmekteydi. 'Altın rengi' anlamına gelen bu kelime, Üsküdar'ın Sarayburnu tarafından altın rengi görünmesi ve halktan alınan vergilerle oldukça zengin bir yer olmasından kaynaklanıyordu. Üsküdar'da geçmiş yüzyıllarda, Scütari adlı bir askeri birliğin bulunduğu ve o birliğin adının giderek şehir adına dönüştüğü de söyleniyor.

3. BEYOĞLU:
Bizans döneminde, Beyoğlu'nun bulunduğu yerde yaşayan bir Venedik beyi, Beyoğlu'ndaki bütün uçsuz buçaksız arazilere sahipti. Sahibi olduğu bu arazilere, bostanlar, bahçeler ve ormancıklar kuruyordu. Hatta efsaneye göre Fatih Sultan Mehmet, şimdiki Taksim'in olduğu bölgede yaşayan Venedik beyine, misafir olur, evinde yemek yerdi. Venedik beyinin ölmesi üzerine bütün varisler arazilerini sattılar ancak İstanbul'u terk etmediler. O dönem Venedik beyinin varislerine, Beyoğulları denirdi.

4.BEŞİKTAŞ:
Barbaros Hayrettin Paşa'nın seferlerden dönüşte, gemilerini şimdiki Beşiktaş kıyılarına koydurduğu beş tane taşa bağladığı söylenir. Bu beş taşın, zamanla halk dilinde değişime uğrayarak, Beşiktaş kelimesine dönüştüğü rivayet ediliyor.
                                                                                              İSMAİL MALATYA