İSTİŞARENİN ÖNEMİ

    İstişare bir iş yapmaya kalkışmadan önce düşünülen ve yapılması gereken iş hakkında herhangi bir hata yapılmasına meydan vermeme veya yapılabilecek hatayı en asgari seviyeye indirme hususunda etrafında bulunan insanlarla bilgi alış verişinde bulunmak demektir.

  Bir insan bir iş hususunda istişare yapmadan yalnız başına almış olduğu kararlar çoğu kez başarısızlıkla sonuçlanmış ve neticeye ulaşılamamıştır. İstişare dâhilinde yapılan işlemlerde ise en güzel neticelere ulaşılmış yapılan işin semeresi alınmıştır.

    İstişarede bulunmak bilgisizliğin alameti değil bilakis sahip olunan bilginin daha da kuvvetlendirilmesidir. İstişareye önem veren, öngörülen işi yapmadan önce etrafındaki insanlar ile bilgi alış verişinde bulunan bir insanın noksanlığından değil olgunluğundan ve daha sağlam hizmet verebilme düşüncesinden kaynaklanır. Akıllı insan hem kendi fikirlerini kullanan hemde başkasının fikirlerinden istifade eden insandır.

    Zira istişare Kuran’ın emri olup bir nevi ibadet hükmündedir. İstişarenin faydası çoktur. İstişare istişarede bulunan insanları çalışmaya sevk ederek huzurlu bir şekilde iyi neticelerin kapısını aralamaya vesile olur.

    Nitekim Cenabı Hakk şura süresinin 38. İnci ayeti kerimesinde “Yine onlar Rablerinin davetine icabet ederler, Namazı kılarlar, onların işleri aralarında dayanışma iledir, verdiğimiz rızıktan da harcarlar” buyurmak sureti ile istişarenin önemini açıkça beyan etmiştir. Ayrıca bin bilirsen bir bilene sor kaidesince istişare isabetli karar vermenin ilk şartı olup, iyiden iyiye düşünülmeden başkalarının fikir ve görüşlerine arz edilmeden alınan karaların çok defa kötü neticelerle sonuçlanmasına sebebiyet verir.

                   İsmet MURAT